Internetgedrag

Internetgedrag en domeinnamen

21-11-2014 Door: Domeinmagazijn.nl

Internetgedrag, devices en domeinnamen

Het onderzoek geeft informatie over het gebruik van smartphones, tablets en PC’s en levert daarmee interessante inzichten. Zo blijkt de tijdsduur van het internetbezoek af te hangen van het soort device: op de smartphone duurt het gebruik gemiddeld 1 minuut, op de tablet gemiddeld 2 à 3 minuten en op de PC duren sessies gemiddeld een half uur.

Het korte gebruik op de smartphone is vaak te herleiden naar het gebruik van social media, waarbij op de tablet vooral gaming populair is. Voor het online aankopen gebruiken de meeste internetbezoekers nog steeds de PC. Door de opkomst van 4G worden er meer streaming toepassingen gebruikt op de smartphone en dan met name YouTube.

De SIDN beheert in Nederland 5,5 miljoen NL domeinen en onderzoekt daarom ook de rol van domeinnamen in het internetgebruik. Tegenwoordig hoeven internetgebruikers niet meer http of www in te toetsen en volstaat de domeinnaam in combinatie met de extensie in de browserregel. Internetgebruikers geven aan dat een .nl domeinnaam staat voor betrouwbaarheid ten opzichte van andere extensies. Ook het bedrijfsleven onderkent het belang van een goede domeinnaam: 87% van het bedrijfsleven (>250 werknemers) beschouwt een .nl domeinnaam als (zeer) belangrijk voor de eigen activiteiten.

De verwachting is dat in de toekomst het mobiel gebruik verder gaat toenemen, waarbij het nog de vraag is of het gebruik van apps gaat stagneren.