Domeinnaam Formlabs.nl

Domeinnaam Formlabs.nl en de juridische strijd

09-02-2019 Door: Domeinmagazijn.nl

Domeinnaam Formlabs en juridische strijd

De eiser is het Amerikaanse bedrijf Formlabs Inc, vertegenwoordigd door een Amerikaans advocatenkantoor. De verweerder en huidige eigenaar van de domeinnaam is een Nederlandse inwoner, namelijk Eduard de Boer (te Deventer). Via SIDN is er eerst een poging ondernomen om middels mediation tot een overeenkomst te komen. Dit is niet succesvol gebleken en de poging is gestaakt begin september 2018.

Uit de stukken blijkt dat er ook een dispuut is over andere extensies van dezelfde domeinnaam, zoals Formlabs.be, Formlabs.net, Formlabs.biz, Formlabs.info, Formlabs.nu en Formlabs.org.

De Amerikaanse onderneming is een fabrikant van 3D printers en lanceerde op 26 september 2012 een pitch op Kickstarter. De Nederlandse domeinnaam Formlabs.nl werd op dezelfde dag vastgelegd, alsmede een groot aantal internationale extensies met dezelfde domeinnaam. De verweerder heeft zelf ook een donatie gedaan aan de Kickstarter campagne, waarmee hij het recht heeft op 1 exemplaar van de nieuwe 3D printer.

In 2014 worden alle Formlabs domeinnamen door verweerder aangeboden ter overname bij de Amerikaanse fabrikant, voor een overname vergoeding van E 45.000,- en 2 3D printers. De fabrikant wil slechts een geringe vergoeding betalen (1 printer en additionele extra’s) en wijst op de handelsnaam- en merkrechten die de onderneming bezit. Op basis van een merkregistratie kan de fabrikant via juridische weg aanspraak maken op de domeinnamen.

In 2018 probeert de Amerikaanse onderneming de domeinnamen over te nemen tegen een vergoeding van US 5.000,-. Echter, de verweerder heeft inmiddels een beeldmerk registratie voor de Benelux verkregen met daarin de term ‘Formlabs’. Hij is bereid om de domeinnamen en merkregistratie over te dragen tegen een veel hogere vergoeding dan tot op dat moment is besproken. De Amerikaanse onderneming heeft een Europese merkregistratie dat eerder is geregistreerd (als aanvraag) dan de merkregistratie in de Benelux.

De geschillenrechter moet op basis van de volgende 3 criteria toetsen:

Maakt de domeinnaam inbreuk op merk- of handelsnaamrechten

Heeft de verweerder ook rechten of legitiem belang

Is er sprake van registratie of gebruik ter kwader trouw

Het eerste punt is duidelijk in voordeel van de Amerikaanse onderneming, aangezien deze fabrikant kan aantonen als sinds 2012 te bouwen aan een internationale onderneming met diverse merkregistraties. Bij het tweede punt is het van belang dat de merkregistratie door de verweerder niet uitsluitend mag dienen als instrument in een dispuut, waar het in deze zaak wel alle schijn van heeft. De verweerder was sinds de Kickstarter campagne op de hoogte van de activiteiten van de Amerikaanse onderneming. Ook op het tweede en derde punt beslist de geschillenrechter in het voordeel van de Amerikaanse onderneming. Het eindoordeel is dat de domeinnaam Formlabs.nl moet worden overgedragen door de Nederlandse eigenaar aan de Amerikaanse onderneming.