Domeinnaam en parallelimport

Domeinnaam en parallelimport

30-11-2019 Door: Domeinmagazijn.nl

Domeinnamen inzake Wetrok en merkrechten

De fabrikant Wetrok AG en de Nederlandse importeur Alpheios proberen via een rechtszaak enkele .NL domeinnamen te vorderen die te maken hebben met de online verkoop van Wetrok machines door CSI. Het gaat onder meer om de domeinnamen wetroknederland.nl, wetrokmachines.nl en wetrokwebshop.nl. De volledige case is gepubliceerd op Domjur.nl. 

De zaak kent enkele opvallende elementen. Ten eerste is er sprake van legale parallelimport waarbij CSI de machines inkoopt via Duitsland. Dit terwijl er ook een Nederlandse importeur is aangesteld. In een eerder stadium heeft CSI al aanpassingen gedaan omdat er bezwaar was gemaakt tegen het gebruik van de domeinnaam Wetroknederland.nl. Vanaf de aanpassing wordt gebruik gemaakt van wetrokwebshop.nl. Hetgeen de eisers nu ook willen laten verbieden door te wijzen op de internationale merkrechten. Ten tweede is de zaak opvallend aangezien de eisers enkele claims matig tot slecht onderbouwen. De onderneming CSI toont namelijk op de website een duidelijke disclaimer, zodat verwarringsgevaar lastig is aan te tonen. Ook het aantonen van geleden schade is niet voldoende onderbouwd. Door eisers wordt gesteld dat CSI de merknamen gebruikt als metatag, aangezien zij hoog in de zoekresultaten voorkomen. Dit is een bijzondere stelling, aangezien een hoge positie in zoekmachines door een combinatie van enorm veel variabelen kan ontstaan. Waarvan gebruik als metatag er één kan zijn, maar niet noodzakelijkerwijs. Bovendien kun je het gebruik van een metatag aantonen door de HTML broncode van de website te raadplegen, hetgeen blijkbaar niet bekend is bij de (advocaat) van de eisende partij. 

Ook het beroep dat de eisende partij doet op een de uitspraak in een andere zaak, de zaak Talensshop.nl, wordt niet van toepassing verklaard. En ook het beroep dat wordt gedaan op het feit dat het 'bekende merken' zijn, is door de eisende partij onvoldoende aangetoond. 

Kortom, de zaak is niet goed onderbouwd door de eisende partij en alle eisen worden afgewezen door de rechtbank. Bij vonnis gewezen op 10 juli 2019. De eisende partij wordt veroordeeld tot het vergoeden van de proceskosten.