Beschrijvende domeinnaam en handelsnaamrecht

  • Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Beschrijvende domeinnaam en handelsnaamrecht

Beschrijvende domeinnaam en handelsnaamrecht

21-11-2015 Door: Domeinmagazijn.nl

Beschrijvende domeinnaam
Het dispuut over de domeinnaam orangefinanciallease.nl ontstaat als de onderneming Financial Lease Nederland b.v. een zaak aanspant. Deze onderneming, opgericht in 2011, meent het recht te hebben om de concurrent het gebruik van deze domeinnaam te doen staken. De zaak komt voor op 26 augustus 2015 bij de Rechtbank Rotterdam.

Het is opmerkelijk dat de gedaagde een ex-werknemer is van Financial Lease Nederland en deze persoon is na zijn vertrek (februari 2015) een eigen onderneming begonnen onder de naam OrangeAutoLease. In de rechtszaak speelt het feit dat de ex-werknemer een concurrentiebeding heeft in de arbeidsovereenkomst, een feit dat de Rechtbank erkent. De vraag is nu of de domeinnaam orangefinanciallease.nl inbreuk maakt op het handelsnaamrecht van Financial Lease, die gebruik maakt van financiallease.nl.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de handelsnaamrechterlijke bescherming afneemt naar gelang de kenmerkende onderdelen van de handelsnaam meer beschrijvend van aard zijn. In dit geval wordt de term ‘financial lease’ ook gezien als een algemeen gangbare term. De domeinnaam orangefinanciallease.nl wijkt daarmee in geringe maar voldoende mate af van de eerstgenoemde domeinnaam. Het oordeel is dat het publiek niet op onrechtmatige wijze in verwarring wordt gebracht.
Bron: Domjur 2015